Zonwering

Zonwering

Zonwering

Zonwering

De term zonwering is een verzamelnaam voor alle constructies die de overlast van zonlicht moeten tegengaan. Er zijn diverse mogelijkheden om de zon van binnenuit te weren. Met horizontale jaloezieën van aluminium of kunststof, bijvoorbeeld. Een kantel-constructie maakt het mogelijk de lamellen in een bepaalde stand te fixeren, zodat je nog wel van het daglicht kunt profiteren zonder last van de directe zon te ondervinden. Een nadeel van binnenzonwering is dat de warmte zich tussen glas en zonwering ophoopt en naar binnen straalt. Verticale jaloezieën zijn vaak breder dan horizontale, en gemaakt van vlakke stroken kunststof en geïmpregneerd kunstvezel. Ze zijn zowel van links naar rechts, als van rechts naar links te schuiven. Ook hier kan zich warmte tussen het glas en de jaloezieën ophopen.
Als alternatief kunnen jaloezieën ook tussen de ruiten van dubbelglas worden gemonteerd. Door de beperkte spouwruimte komen voor deze methode alleen zeer smalle jaloezieën in aanmerking.
En dan zijn er ook nog zonwerende gordijnen, die van polyester of van glasvezelweefsel vervaardigd zijn en verkrijgbaar zijn in een transparante, een half-transparante en een niet-transparante uitvoering. In sommige uitvoeringen is de naar het zonlicht toegekeerde zijde nog voorzien van een aluminium laagje om de reflecterende werking te vergroten. De zonwerende gordijnen worden in banen aan een rail gehangen.

Buitenzonwering
Zonnewarmte kan natuurlijk ook van buitenaf geweerd worden. Als buitenzonwering worden eveneens horizontale lamellen van aluminium of kunststof toegepast. Zijgeleiders zorgen ervoor dat de wind er geen vat op krijgt.
Bij markiezen zijn de zijkanten gesloten, wat als voordeel heeft dat ook schuin van opzij vallend zonlicht geweerd wordt. Nadelen zijn de windgevoeligheid en het feit dat zich boven in de kap warme lucht verzamelt. Uitvalschermen zijn in enkele typen leverbaar. De verschillen zitten met name in de meer of minder windgevoelige constructie: vaste arm, geschoorde arm, glij-arm, schaararm en knikarm.
Rolluiken hebben meestal een dubbele functie: zonwering en inbraakbeveiliging. Ze zijn van aluminium of van kunststof kokerprofielen, die scharnierend met elkaar verbonden zijn. Het nadeel van rolluiken is dat ze in opgetrokken toestand een zeer omvangrijk pakket vormen, terwijl de lichtinval in neergelaten toestand gering tot nihil is.
Een zonnerooster of luifel wordt toegepast wanneer door de ligging geen hinder van al te felle zonnestraling te verwachten is. Het vaste rooster filtert namelijk slechts de stralen.
De bediening van zonwering is divers: door middel van het eenvoudige koordje, de elektromotor, de elektrische bediening op afstand, of door een zonnecel die de op- en neergang van het scherm zelf regelt. Ook de montage van een tijdklok, een regenmeter (reageert op regenval) en een windmeter behoort tot de mogelijkheden.

Zonwerend glas
Zonwerend glas is er in een gekleurde en in een gecoate uitvoering. Bij gekleurd glas - groen, grijs, brons - wordt een deel van de warmte van het zonlicht geabsorbeerd. Glas dat gecoat is, werkt weer anders. Het glas wordt door de coating zonreflecterend, waardoor een groot deel van het zonlicht en de warmte wordt teruggekaatst.
Nog een andere methode is het beplakken van het glas aan de binnenzijde met zonreflecterende folie. Voor een volkomen rimpel- en blaasvrije uitvoering kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf in‑
schakelen.