Zelf een bbq maken

Zelf een bbq maken

Zelf een bbq maken

Zelf een bbq maken

Om zelf een barbecue te maken of te metselene moet je ten eerste voor jezelf uitmaken of er wel een goede plaats voor bestaat in de tuin. Als men gewend is om een "mobiele" bbq te gebruiken zet met die soms altijd op dezelfde plaats. Wanneer je beslist om er eentje zelf te gaan maken wordt dat een gigantisch gewicht waar je niet meer mee zult weglopen. Op voorhand denken aan de plaats is dus wel belangrijk wanneer je zelf een bbq wil maken.

Alvorens je begint te metselen is het verstandig om een plannetje te maken. Een barbecue moet een u-vorm hebben als vuurhaard. Hou er rekening mee dat er een staalplaat wordt ingemetseld op 3 à 4 stenen hoog. Hierop zullen de kolen liggen te gloeien. Hou er ook rekening mee dat de "kolenplaat" ook makkelijk te reinigen is na gebruik. Daarboven komt dan de rooster die gebruikt wordt om het vlees op te leggen. Als je zelf een bbq maakt is het interessant om de rooster niet direct volledig in te metselen. Voorzie een soort van legsteuntjes waarop de bakrooster wordt gelegd. Op die manier kan je de rooster er altijd uithalen om te reinigen.

Graag de fundering uit van voor de barbecue. Graag hievoor een gat dat zeker 10 cm breder is dan de buitenste kanten van de barbecue. Dit voor de steun.
De put wordt gevuld met gewapend beton, want de barbecue zelf zal al snel enkele honderden kilo's kunnen wegen. Wanneer de fundering volledig droog is mag je pas beginnen aan het volgende gedeelte: het mestselen van de bbq.

Het metselen van de barbecue doe je laag per laag en halfsteensgewijs. Het is handig om tijdens het metselen ook altijd te controleren of het bouwwerk nog steeds pas staat. De metselspecie die gebruikt moet worden is vuurvaste metselspecie. Doet men dat niet, dan zal de bbq tijdens het branden helemaal uit elkaar vallen.
Bouw naar boven toe naar een centraal afvoergat voor de rook.