Werking warmtepomp

Werking warmtepomp werking

Werking warmtepomp werking

Werking warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp met aardsondes?

 

De 4 à 6 aardsondes (aantal afhankelijk van de omvang van uw woning) worden verticaal in de grond gebracht met de hoogtechnologische boormachines.
De aardsondes worden op een 6-tal meter van elkaar geplaatst.
Elke aardsonde bestaat uit 2 Socarex buizen die elk 50 m naar beneden gaan en vervolgens 50 m terug naar boven komen.
Zij worden ca. 80 cm onder de grond onderling verbonden met de buizen van de andere aardsondes en zitten voor niets in de weg.
Elke buis heeft een diameter van ca. 3 cm en is gevuld met water gemengd met antivriesmiddel.
De temperatuur van de aarde is ongeveer 10° C. Het water in de buizen neemt de temperatuur van de aarde aan, zijnde 10° C.
Uiteindelijk komt na verbinding van alle aardsondes 1 buis (Ø 3 cm) de woning binnen naar de warmtepomp en na afgifte van de warmte van het water verlaat de buis de woning. We hebben dus een gesloten circuit.
Het water van 10° passeert in de warmtepomp een freonvloeistof. Die vloeistof verdampt reeds bij -25° C en onttrekt dus de warmte aan het binnenkomende water, zoals een druppel ether op onze hand de warmte aan onze hand onttrekt en verdampt.
De freondamp is nu 10° C. Door compressie, en daar hebben we elektriciteit voor nodig, stijgt de temperatuur van het freongas naar 70° C.
Het gas van 70° C verwarmt nu een gesloten watercircuit in de woning, nl. de buizen van de vloerverwarming.
De buis met afgekoeld water (7° C) verlaat de woning en gaat terug de grond in.
De grond (10° C) warmt het water in de buis terug op. Nadat het de aardsondes doorlopen heeft (800 à 1200 l.m.) is de temperatuur terug 10° C. De cyclus kan opnieuw beginnen.
In de zomer koelt het water van het aardsondecircuit uw gesloten watercircuit in de woning af via een warmtewisselaar en circulatiepompje (zéér laag energieverbruik). We spreken van passieve koeling.

Bron: Scheldimmo