Wanneer is een warmtepomp rendabel

wartempomp rendabel - wanneer warmtepomp installeren

wartempomp rendabel - wanneer warmtepomp installeren

Warmtepomp rendabel

De installatie van een verwarmingssysteem met een warmtepomp vraagt eerst een hele voorbereiding. Niet overal is zo’n warmtepompsysteem haalbaar. Om te kijken of een warmtepomp in uw geval wel rendabel is volg je best onderstaande stappen:

Is de woning voldoende geļsoleerd
Zorg er eerst voor dat de woning goed geļsoleerd is, geventileerd en luchtdicht. Het heeft uiteraard weinig zin om een verwarmingssysteem op lage temperatuur te installeren als uw dak, buitenmuren, vloer of ramen onvoldoende geļsoleerd zijn.  Met een degelijke isolatie van de bouwschil (K35 of lager) beperkt u de warmteverliezen waardoor uw warmtepomp energiezuinig kan presteren.  Hou naast warmteverliezen via de bouwmaterialen ook rekening met ventilatieverliezen
Tip: een isolatiepeil van K35 betekend onder meer degelijke isolatiematerialen. Bij een nieuwbouw is dit minstens hoogrendementsbeglazing, 10 cm PUR voor buitenmuren en vloeren en 16cm PUR-isolatie voor het dak. Ook bij bestaande woningen is een goede isolatie noodzakelijk.  Voorzie zeker hoogrendementsbeglazing, na-isolatie van spouwmuren, dak of zolderisolatie (minstens 15 cm minerale wol) en kijk ook naar de vloer en/of kelderisolatie.

Zijn de bestaande radiotoren voldoende groot voor een warmtepomp
Een warmtepomp rendeert het best in combinatie met een groot oppervlakte van warmteafgiftesystemen zoals muur en/of vloerverwarming.  Bestaande radiatoren zijn vaak te klein om voldoende de warmte af te geven.  Het vermogen van uw warmtepomp, het afgiftesysteem en de warmtevraag moeten op elkaar afgestemd zijn.  De berekening hiervan is een kluifje voor uw energieinstallateur.

Welke warmtepomp is geschikt
Welk systeem het best bij uw woning past, hangt onder meer af van het soort woning (nieuwbouw of bestaande woning), de beschikbare onbebouwde grondoppervlakte en de bodemsamenstelling.

Raadpleeg een erkent koeltechnisch installateur
Bespreek met een specialist de mogelijkheden en bekijk welk warmtepompsysteem voor uw woning het meeste rendement oplevert.  Het juiste vermogen van de warmtepomp is cruciaal om geld en energie uit te sparen.  Laat bij voorkeur het complete systeem van bron, warmtepomp, afgifte en regeling door 1 en dezelfde firma uitvoeren.

Warmtepomp en het elektrische net
Contacteer uw netbeheerder met de vraag of uw elektriciteitsaansluiting al dan niet moet verzwaard worden voor de aanleg van een verwarmingssysteem met een warmtepomp.