Moz´ek - kunst gevloerd

Moza´ekvloer - mozaiek leggen : keuze van moza´ektegels

Moza´ekvloer - mozaiek leggen : keuze van moza´ektegels

Moza´ekvloer

Hoe inventief en creatief sommige hedendaagse vloerfabrikanten ook zijn, geen enkele vloercreatie heeft zo'n uitgesproken artistiek karakter als de moza´ekvloer. Moza´ek is pure vloer- en wandkunst - en dat al eeuwenlang. Het bestaat uit kleine blokjes of stukjes hard materiaal zoals marmer, steen, (gekleurd) glas, roestvrij staal, terracotta of keramiek, die samen gelegd en gekleefd worden tot mooie, elegante, rijk gekleurde patronen. Het moza´ek heeft een erg luxueus uiterlijk omdat de verschillende deeltjes elk op hun manier licht vangen.

Moza´ek kan op vloeren van alle afmetingen ingelegd worden en komt het meest voor in inkomhallen, badkamers, gangen of in decoratieve panelen.

De grote troef van moza´ek is dat er werkelijk geen beperkingen staan op de decoratieve mogelijkheden. Om een voorbeeld te geven: een gang van een oud herenhuis herwerken met het oude motief kan probleemloos in moza´ek, maar niet met standaardtegels of natuursteen. Er kan met moza´ek trouwens ook erg decoratief gewerkt worden zonder dat er echte motieven of tekeningen aan te pas komen, net omdat de elementen zo kleurvol en veelzijdig zijn. De verschillende muren van een badkamer in verschillende tinten bekleden met moza´ek leidt tot prachtige resultaten. Zelfs binnen eenzelfde marmersoort kunnen er patronen gecreŰerd worden met moza´eken van verschillende afmetingen en afwerkingen. Dat is het grote voordeel van moza´ek: het is op netjes gekleefd, die op hun beurt ook weer uitgesneden kunnen worden in allerlei vormen. Ook de tinten zijn als het ware 'op maat' te krijgen: wie een moza´ekvloer wil die bestaat uit 50 procent witte, 30 procent blauwe en 20 procent donkerblauwe tinten, kan dat tegenwoordig zonder problemen bestellen.

Het is onmogelijk om een volledig overzicht te geven van de enorme keuze aan materialen, kleuren, patronen en vormen voor moza´eken. U hebt meestal de keuze tussen industrieel vervaardigde unitinten en met de hand gemaakte tekeningen, boorden en decors. Alleen al wat de glasmoza´eken betreft, is er keuze mogelijk tussen verschillende gamma's (doorschijnend, parelmoer, matte tinten) en meer dan honderd kleuren. Glasmoza´eken zijn echter slechts verkrijgbaar in ÚÚn maat (1,5 bij 1,5 centimeter). Daarnaast bestaan er zo'n veertigtal verschillende marmermoza´eken. De unitinten, die bedoeld zijn voor grote oppervlakten, zijn beschikbaar in zes verschillende maten, die bovendien in dertien patronen kunnen warden verwerkt.

Het is belangrijk hierbij op te merken dat moza´ekvloeren niet enkel in klassieke decors tot hun recht komen Ś wat men zou kunnen denken op basis van hun eeuwenoude geschiedenis. Dankzij de brede waaier van tinten, materialen en toepassingen kunnen er ook uiterst moderne moza´ekvloeren worden gecreŰerd. Bovendien zijn delen van het moza´ek ook combineerbaar met vloeren uit andere materialen.
Houten vloeren met een boord van moza´ek, een Inox-moza´ek in een moderne keuken, een glasmoza´ek in een betonnen gietvloer: werkelijk alles is mogelijk.

Over de specifieke eigenschappen van moza´ekvloeren kunnen we kort zijn: ze dragen dezelfde kenmerken op het vlak van vochtbestendigheid, warmtegevoeligheid en slijtvastheid als het materiaal of de materialen waaruit ze vervaardigd zijn.
EÚn eigenschap duikt bij alle moza´ekvloeren op: de slipvastheid. De vele voegen zorgen immers voor een slipvrije oppervlakte, waardoor het gevaar op uitglijden zo goed als uitgesloten is. Dat is meteen ook een van de reden waarom moza´ekvloeren zo veelvuldig terug te vinden zijn in badkamers en doucheruimten en rondom zwembaden.

De manier waarop moza´ekvloeren gecreŰerd en geplaatst worden, is in de loop der jaren fel gewijzigd.
Vroeger stond het aanleggen van een moza´ekvloer gelijk met een erg arbeidsintensief en complex proces omdat de tekeningen ter plekke gemaakt werden. Tegenwoordig worden deze tekeningen echter vooraf in de fabriek vervaardigd, waarna ze in een of twee losse stukken rechtstreeks geplaatst kunnen worden. De tekeningen zelf worden evenwel nog steeds met de hand vervaardigd. De unitinten of moza´ekvloeren voor grote oppervlakten worden daarentegen industrieel vervaardigd omdat ze uit identieke blokjes zijn opgebouwd. Het plaatsen van een moza´ekvloer moet hoe dan ook op professionele wijze door vakmensen gebeuren. Het blijft tenslotte een luxeproduct dat kennis en vakmanschap vereist.

De onderhoudsrichtlijnen voor moza´ekvloeren zijn dezelfde als deze voor de materialen waaruit ze bestaan. Marmermoza´ek moet op dezelfde manier als natuursteen worden gereinigd. En voor glasmoza´ek volstaat gewone zeep. Om te vermijden dat het natuurlijke reliŰf dat ontstaat door het verschil in structuur tussen moza´ek en voegmiddel verdwijnt, mag moza´ek (en dan vooral marmermoza´ek) niet glad worden gepolijst na het leggen. Op die manier wordt het oppervlak te glad. Algemeen beschouwd wordt moza´ek nog het best gereinigd met een neutraal schoonmaakmiddel.

De duurzaamheid van een vloer met keramische tegels:

 • Vochtbestendig: 8/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 8/10
 • Slijtvastheid: 8/10
 • Thermische belasting: 7/10

Pluspunten van een keramische tegelvloer:

 • luxueus
 • duurzaam
 • slijtvast
 • immense mogelijkheden qua kleuren, patronen en tekeningen
 • slipvast
 • onderhoudsvriendelijk
 • combineerbaar met vloerverwarming onder bepaalde voorwaarden

Minpunten van keramische tegels:

 • duur
 • moet door vakman gelegd worden
 • niet geschikt voor alle woonruimtes