Verstopte afvoer vrijmaken

Verstopte afvoer ontstoppen

Verstopte afvoer ontstoppen

Verstopte afvoer ontstoppen

Slechte geuren of trager doorlopende afvoeren zijn meestal een teken van een verstopte afvoer in huis. Nochtans zijn er vaak goedkope oplossingen voor om een verstopte afvoer te voorkomen of te verhelpen.

Verstopte afvoer losmaken met producten
In iedere supermarkt zijn er verschillende producten te koop die een verstopte afvoer beweren los te maken. Dit lukt ook meestal wanneer de verstopping niet te groot is.  Deze producten zijn sterke chemische middelen die snel effect kunnen bieden tegen een verstopte afvoer.
Echter zijn er wat nadelen aan chemische ontstoppingsmiddelen:

  • Ontstoppingsproducten zijn vaak tamelijk kostelijk
  • Tasten dichtingen en siliconen aan van de leidingen
  • Zijn niet ecologisch, want deze maken bacteriën van de waterzuivering kapot
  • Kunnen gevaarlijk zijn bij verkeerd gebruik. (gebruik daarom altijd handschoenen en vermijd contact met mond of luchtwegen. Verlucht bovendien voldoende de ruimte waarin je dit product hebt gebruikt , want de chemische ontstoppingsmiddelen geven ook in lichte mate giftige dampen af)

Een alternatief ontstoppingsmiddel
Iedereen kent hem wel: de rubberen ontstopper. Maar vaak wordt hij wel verkeerd gebruikt. Vandaar dat we hier een overzicht geven hoe je een verstopte afvoer kan loskrijgen met een rubberen ontstopper:
Maak het overloopgat van de lavabo helemaal dicht zodat er geen lucht meer door kan. Giet daarna wat water in de wastafel (heet water mag ook) en zet daarna de rubberen ontstopper boven het afvoergat van de lavabo. Daarna werk je met pompende bewegingen de verstopte afvoer vrij. Duw omlaag en trek vervolgens weer omhoog. Herhaal dit tot er doorstroming komt.