Inbraakpreventie en veiligheidssystemen in huis

Inbraakpreventie en veiligheidssystemen in huis

Inbraakpreventie en veiligheidssystemen in huis

Inbraakpreventie

Inbraakpreventie is een essentieel onderdeel van de algehele veiligheid. Het houdt meer in dan het betere en geŽigende hang- en sluitwerk. Preventie betekent immers voorkomen en geen aanleiding geven.

Inbraakpreventie
Inbraakpreventie is een essentieel onderdeel van de algehele veiligheid. Het houdt meer in dan het betere en geŽigende hang- en sluitwerk. Preventie
betekent immers voorkomen en geen aanleiding geven.

Basisregels zijn:

  • Een inbreker heeft haast: hoe minder tijd het kost om binnen te komen, des te groter zijn interesse;
  • Een inbreker wil niet ontdekt worden: zorg dus voor buitenlicht en alarminstallatie;
  • Een inbreker werkt het liefst met eenvoudige middelen, dus is 'koppig' hang- en sluitwerk voor hem een gruwel.

Er zijn nog veel meer tips opgesteld om preventie te verhogen. Een goede adviseur is natuurlijk de (plaatselijke) politie.

Politiekeurmerk Veilig Wonen
In een praktische fotowijzer zijn goedgekeurde producten opgenomen. Zo krijg je een beeld van welk type hang- en sluitwerk het best kan worden toegepast op ramen, deuren en andere gevelelementen. De afgebeelde producten zijn het meest inbraakwerend. Dit is Ė onder toezicht van de politie Ė in de praktijk getest. In combinatie met de brochure 'Het Technische ABC van Veilig Wonen' waarin de toepassing van deze producten staat beschreven, ben je met deze gegevens volledig op de hoogte van een goede beveiliging.

Beveiliging
Behalve de hierboven genoemde preventiemaatregelen zijn er nog een hoop dagelijkse maatregelen die je kunt nemen om je huis tegen inbraak te beveiligen. Gevaarlijk zijn die plaatsen waar een inbreker uitgebreid zijn gang kan gaan zonder dat het van de straat af te zien is, zoals een achterdeur of een raam dat verscholen is achter hoog opschietend struikgewas, of een beklimbare boom vlakbij een plat dak of balkon. Wat doe je daaraan? Behalve natuurlijk het aanbrengen van stevig hang- en sluitwerk zou je draadglas of gelaagd glas in de sponning kunnen aanbrengen. Desnoods voorzie je een kelderraam of een glasruit van berging of garage van een stevig traliewerk. Eerder is al gewezen op de dakkoepel, die van buitenaf te demonteren is. Glaslatten aan de buitenzijde zijn namelijk eenvoudig en zonder al te veel lawaai te verwijderen. Dus verdient binnenbeglazing de voorkeur.
Ook is eerder geadviseerd om een binnendeur niet als buitendeur te gebruiken. De holle vulling en het dunne plaatmateriaal houden scherpe voorwerpen niet tegen.
De brievenbus is uiteraard een ideale toegang voor een stuk ijzerdraad. Zorg dat het slot vanuit de brievenbus niet bereikbaar is of geen houvast biedt. En dan hebben we het nog niet eens over het touwtje dat bij veel woningen uit de brievenbus hangt voor de kinderen. Dit zijn inbraakuitnodigingen die gemakkelijk teniet gedaan kunnen worden.
Nachtvergrendeling ó extra grendels ó op buitendeuren helpt alleen wanneer je thuis bent. Bij afwezigheid doen die grendels immers geen dienst. Het beste is om de raamboompjes te voorzien van een raamgrendel. Daarnaast kun je ook de raamuitzetter blokkeren of een slot op de espagnolet-sluiting monteren. Voor bovenlichten zijn speciale staven van gehard metaal verkrijgbaar die in het kozijn gemonteerd kunnen worden en binnenklimmen onmogelijk maken. Tot slot zijn er dievenklau‑
wen, die het uitlichten van een deur of raam extra moeilijk maken.

Het installeren van een alarmsysteem
Een alarmsysteem kan een zeer nuttige toevoeging zijn. Maar het is wel de moeite waard hiervoor advies te vragen aan de politie. Het is namelijk lang niet altijd nodig om een dergelijk systeem te laten monteren. Er zijn een paar uitzonderingen: als het je eigen gemoedsrust ten goede komt, kan het installeren van een alarmsysteem een waardevaste investering zijn. Ook wanneer je een inboedel van grote waarde hebt, is het geen overbodige luxe. Sommige verzekeringsmaatschappijen kunnen je er zelfs toe verplichten. Bovendien kan van een zichtbare installatie een zekere preventieve werking uitgaan. Let wel: een alarminstallatie vergt van de bewoners de nodige discipline. Het is niet de bedoeling dat de installatie reageert op je thuiskomst.
Onder een bedrijfszekere installatie bedoelen we niet de toeters en bellen die je in hobbyzaken aantreft. De aanleg van een goed systeem kun je het beste in handen leggen van een deskundig bedrijf. Je kunt kiezen tussen een mechanisch of een elektronisch systeem. Ook kun je kiezen tussen een luid of een stil alarm.
Een luid alarm wordt aan de buitenkant van de woning geplaatst, zodat omwonenden hierop kunnen reageren en de politie bellen. Hiervoor moet wel een vergunning worden aangevraagd, aangezien het systeem geluidsoverlast kan geven. Een stil alarm geeft automatisch via de telefoon een signaal door aan een particuliere alarmcentrale. De investering is vrij hoog, want je moet daar ook nog onderhoud en abonnementskosten bij optellen.

Registratiekaart en veiligheidssticker
Naast alle praktische preventiemaatregelen zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen. Zo kun je je kostbare bezittingen bijvoorbeeld registreren
door middel van een registratiekaart die bij de politie te krijgen is. Ook kun je je bezittingen merken met onzichtbare inkt.
Naast de KOMO-sticker die de kwaliteit aangeeft, kun je op het kozijn een speciale sticker aanbrengen waaruit blijkt dat het hang- en sluitwerk veilig is. De sticker laat een huisje zien met ťťn, twee of drie sterren. Hoe meer sterren, des te zwaarder zijn de eisen en des te langer heeft de dief nodig om binnen te komen. Dit geldt voor alle soorten kozijnen, deuren en ramen van hout, kunststof en metaal.
Ten slotte: behalve de politie is ook de verzekeringsmaatschappij een waardevolle adviseur.