Traditionele houtbewerking

Traditionele houtbewerking

Traditionele houtbewerking

Traditionele houtbewerking

Traditionele houtbewerking

Het Engelse tijdschrift Traditional Woodworking verscheen voor het eerst in april 1988.
Het doel van het tijdschrift is om amateur houtbewerkers de mogelijkheid te bieden aan de hand van voorbeelden meubels van hoge kwaliteit te maken.
Inmiddels vele jaren later levert het blad nog steeds informatie over de kenmerken van de nieuwste houtbewerkingstechnieken, test het nieuw gereedschap en houdt het de lezer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de houtbewerking.
Daarnaast worden er iedere maand minstens vier fraai ontworpen werkstukken getoond, die u kunt namaken.
De meubelmakers die deze werkstukken hebben vervaardigd leveren al jaren een bijdrage aan Traditional Woordworking. Ze werken niet alleen beroepsmatig maar ook voor hun plezier met hout. Ze zijn uitgekozen omdat ze klassieke ontwerpen maken, die ze met groot vakmanschap en vernieuwende technieken vervaardigen en, niet in de laatste plaats, omdat ze helder en duidelijk kunnen uitleggen hoe hun meubels gemaakt moeten worden.

In deze inspirerende projecten zijn een aantal uiteenlopende vaardigheden in de houtbewerking weergegeven. Met de duidelijke en gedetailleerde instructies, de stap-voor-stap foto's en diagrammen in kleur liggen de meubelstukken binnen het bereik van elke enthousiaste houtbewerker. Veel van de moderne meubelstijlen voeren terug op de ranke lijnen van Sheraton of Regency, de functionele elegantie van Shaker of de lieflijke vormen van country-style ontwerpen. De schrijftafel, de kersenhouten boekenkast en Windsor leunstoel bijvoorbeeld, weerspiegelen deze nog steeds populaire invloeden. De ingewikkelde technieken die kenmerkend zijn voor de wat moeilijker projecten – zoals de beginselen van houtdraaien en marqueterie – komen aan de orde bij de werkstukken waarin deze technieken worden toegepast.

Er worden ook aanwijzingen, tips en variaties gegeven, die soms beter passen bij uw niveau en het gereedschap waarover u beschikt.

Gereedschap en materiaal
Dat de stijl traditioneel is houdt niet automatisch in dat de methoden dat ook zijn. We zijn ervan uitgegaan dat de lezer een beetje weet hoe hij traditioneel handgereedschap moet hanteren. We weten ook dat moderne elektrische apparaten kostbare tijd kunnen besparen. In veel van de projecten heeft de maker gebruik gemaakt van dit elektrisch gereedschap, zodat hij tevens een beeld geeft van de enorme groei op de markt van het elektrische gereedschap de laatste tientallen jaren. U hoeft zich echter geen zorgen te maken als in uw werkplaats niet de nieuwste uitrusting staat te ronken – vrijwel alle werkstukken kunnen worden gemaakt met een enkel elektrisch apparaat, hoewel een freesmachine, decoupeerzaag en schuurmachine het leven wel gemakkelijker maken.

Waar mogelijk adviseert de maker handgereedschap als alternatief. Als u alleen met handgereedschap werkt, moeten er in uw uitrusting in ieder geval voorkomen: een werkbank, enkele basiszagen zoals de kapzaag, beugelzaag, zwaluwstaart en schulpzaag, montageklemmen, lijmtangen en meet- en af-schrijfgerei, zoals een stalen liniaal, een winkelhaak, een dubbele kruishaak, een af-schrijfmes en een potlood.
Ook hebt u een aantal schaven nodig, beitels, schroevendraaiers, een hamer, een boor en een slijpapparaat. Verschillende vellen schuurpapier om hout te prepareren voor de afwerking zijn ook onmisbaar. Alle werkstukken zijn vervaardigd van stevig zacht- of hardhout. Ook hier worden suggesties voor alternatieve houtsoorten geboden, zodat u goed op de hoogte bent en een keuze kunt maken die is gebaseerd op uw voorkeur, stijl en het geld dat u wilt besteden. U kunt hout beter bij uw eigen houtzagerij kopen dan in een doe-het-zelf zaak. De keus is groter en het hout kan bovendien op maat worden gezaagd.

Tenslotte nog dit: denk van tevoren na over de afwerking van het werkstuk. U krijgt dan een beter resultaat dan wanneer u zich er op het laatst in verdiept. Bij de instructies voor elk werkstuk worden richtlijnen gegeven, maar uiteindelijk is de keus van de afwerking aan u. In het gedeelte over afwerking wordt gedemonstreerd hoe een basiswas of een gekleurde waslaag wordt gemaakt en aangebracht. We hopen dat de projecten een doorsnee geven van de ontwerpen en technieken die in Traditional Woodworking voorkomen en ook dat u erdoor wordt geïnspireerd om een groot aantal meubels zelf te gaan maken en te genieten van het resultaat.