Soorten verwarming en kachels

Lokale verwarming - soorten verwarming en kachels

Lokale verwarming - soorten verwarming en kachels

Lokale verwarming

Overzicht van mogelijk te plaatsen lokale verwarming. Indien geen mogelijkheid om een centraal systeem te installeren kan een lokale kachel uitkomst bieden.

Bij lokale verwarming wordt het huis verwarmd met afzonderlijke verwarmingsbronnen per vertrek. Gaskachels, oliekachels, kolenkachels, gevelkachels of elektrische kachels zorgen daarvoor.
Vroeger kwam de kolenkachels het meeste voor. Tegenwoordig zijn de meeste kachels gaskachels. Gaskachels, kolenkachels en oliekachels zijn aangesloten op de schoorsteen voor de afvoer van de rookgassen. De lucht die voor de verbranding nodig is, wordt uit de kamer gehaald. Bij gevelkachels wordt de lucht van buiten aangevoerd, terwijl ook de rookgassen rechtstreeks naar buiten worden afgevoerd. (dus niet door een schoorsteen). Dit heet een gesloten systeem. Bij gaskachels of oliekachels wordt het gas of de olie aangevoerd door een koperen leiding, met dichtbij de kachel een afsluitkraan om het tijdelijk verwijderen van de kachel mogelijk te maken.

Vooral bij oliekachels of kolenkachels is het nodig om regelmatig (bijvoorbeeld 1 keer per jaar) de schoorsteen te laten vegen. Bij gaskachels is dat niet nodig. Een keer per 5 jaar is voldoende. Wel moet jaarlijks ook de gaskachel gecontroleerd, schoongemaakt en eventueel opnieuw afgesteld worden, door een erkend installateur.
Elektrische kachels vormen vaak een extra verwarmingsbron. Vooral in badkamers worden ze nogal eens gebruikt. Het voordeel van elektrische kachels is dat ze snel warmte afgeven, dat ze schoon zijn en gemakkelijk te installeren (er is geen schoorsteen nodig). Ze vragen bovendien geen onderhoud. Het nadeel is dat ze nogal vaak veel elektriciteit gebruiken en dus veel duurder zijn. Voor kortstondig gebruik zijn ze wel geschikt.

Tenslotte zijn er nog systemen van luchtverwarming en vloerverwarming. Bij luchtverwarming moet het ontwerp van het huis en de verwarmingssystemen op elkaar zijn afgestemd (dus al voor dat u start met bouwen).

Vloerverwarming in een bestaande woning aanleggen is wel mogelijk, maar vergt zoveel aanpassingen dat het meestal niet aangeraden wordt. Een van de grootste problemen is dat de vloer tenminste 7 tot 8 cm hoger ligt dan normaal, met alle gevolgen van dien voor deuren, trappen, keukenblok, enz. In een nieuw te bouwen woning kan daarmee in het ontwerp rekening gehouden worden.