Kiezen voor kalkvloeren - Opus Magnum

Kiezen voor kalkvloeren - kalkenvloer leggen

Kiezen voor kalkvloeren - kalkenvloer leggen

Kalkvloeren

Het gebruik van kalk als vloermateriaal gaat ver terug in de tijd, tot een periode waarin minder welvarende mensen die zich geen marmeren of houten vloeren konden veroorloven een veel goedkopere oplossing vonden in vloeren op basis van recuperatiematerialen zoals kalk en baksteengruis. Die mengsels van kalk en baksteenafval werden sindsdien steeds meer veredeld, zodat de kalkvloer uiteindelijk uitgroeide tot een mooi zelfstandig product. Kalkvloeren werden onder meer door de historische architect Palladio regelmatig gebruikt. Het kalkvloerprocťdť verdween daarna geruime tijd in de vergetelheid. Tot een vijftal jaren geleden in ItaliŽ een aantal kalkvloeren moesten worden gerestaureerd. Men ging in het verleden graven, op zoek naar de juiste traditionele technieken en mengsels. Enkele vloerspecialisten hebben het kalkvloerprocťdť sindsdien weer van onder het stof gehaald en opnieuw volledig op punt gesteld.

Kalkvloeren als moderne vloer

Kalkvloeren bestaan in twee varianten. De volgens het klassieke systeem (Pastellone) vervaardigde en gelegde kalkvloer vertrekt van een volledig natuurlijke, met de hand gemaakte ondervloer op basis van kalk en baksteenpuin. Deze wordt vervolgens afgedekt met een gepaste afwerklaag op basis van kalk en daarna geolied. Tot slot wordt met boenwas nog een slijtslaag aangebracht. Deze erg arbeidsintensieve en dure werkwijze neemt ongeveer een maand in beslag. Een sneller en minder gecompliceerd procťdť, waarbij een kalklaag op een gewone ondervloer van cement wordt gelegd en achteraf enkel met boenwas wordt afgewerkt, vergt slechts een week. Beide methodes hebben een compleet ander resultaat.

Naast hun herontdekt historisch karakter kennen deze kalkvloeren ook heel wat praktische eigenschappen die we zeker niet over het hoofd mogen zien. Allereerst gaat het om een erg natuurvriendelijk product. Er moeten immers geen natuurlijke bronnen worden aangeboord voor de grondstoffen. Integendeel zelfs, want het gaat vooral om recuperatiemateriaal.

Kalkvloeren zijn in principe ook erg vlekbestendig. Enkel wijnvlekken zijn moeilijk te verwijderen omdat de tannine de kalk aantast. Omdat er rechtstreeks op de ondervloer wordt gewerkt, krijgt de vloerisolatie een doorstraling die voor 100 procent naar boven toe werkt. Het nadeel van deze werkwijze is dan weer dat eventuele scheuren in de ondervloer zich op de vloer zullen aftekenen. Maar aangezien hierdoor het natuurlijke karakter van de vloer wordt benadrukt, hoeft dit niet eens als een nadeel te worden ervaren. Voorts zijn kalkvloeren perfect te combineren met vloerverwarming en volledig vochtbestendig. De kalkbasis kan zelfs worden
gebruikt om wanden, badkuipen, wasbekkens en keukentabletten mee af te werken. In zuiderse streken zoals het mediterraan gebied en ook India worden er ook terrassen en zwembaden mee afgewerkt. De relatief beperkte slijtvastheid wordt vooral gecompenseerd door het feit dat deze unieke warme vloeren mooier worden met de jaren.

Op het vlak van onderhoud volstaat het de kalkvloer te dweilen of te boenen naargelang het gewenste uitzicht. Kleine beschadigingen kunnen altijd gemakkelijk bijgewerkt worden, al geven ze de vloer wel extra karakter.

De duurzaamheid van een kalkvloer:

 • Vochtbestendig: 9/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 9/10
 • Slijtvastheid: 7/10
 • Thermische belasting: 8/10

Pluspunten van een kalk vloeren:

 • origineel
 • volledig vochtbestendig
 • bestand tegen de meeste vlekken
 • natuurvriendelijk product
 • zeer onderhoudsvriendelijk

Minpunten van vloeren uit kalk:

 • soms duur
 • plaatsing zeer arbeidsintensief
 • niet bestand tegen wijnvlekken
 • beperkt slijtvast