Kalkverf : muren schilderen met kalkverven

Kalkverf : muren schilderen met kalkverven

Kalkverf : muren schilderen met kalkverven

Schilderen met kalkverf

Een kalkverf is al een oude soort van verven. Het grote voordeel van deze verf is dat het de ondergrond nog steeds laat ademen. In vele huizen in Noord-Amerika en Europa gebruikte men jaarlijks een laagje kalkverf.

Mogelijke overschotten werden toen gebruikt om meubels terug mee op te kuisen. Vandaag gaan we voor die taak op zoek naar kalkwas voor meubels. Deze producten lenen er zich nog iets beter doen dan de gewone kalkverf voor muren.

Rustiek effect met kalkverf

Kalkverf gebruiken om muren te schilderen zorgt voor een landelijk en rustiek effect. In sommige landen (bijvoorbeeld enkele gebieden van Spanje) is het zelfs verplicht om muren te verven met kalkverf. Dit omdat kalkverven passen in een landelijk kader en bovendien milieuvriendelijk zijn.

Het punt om te kiezen voor een kalkverf is wanneer een huis is gebouwd zonder vochtwerende tussenmuur. Daardoor gebeurt het dat sommige muren nat worden. Met een gewone latex of acrylverf wordt de muur volledig afgesloten, en na verloop van tijd zal de muur uit elkaar vallen. Een vochtige muur opsluiten is geen goed idee. Daarom is het beter om die muur te verven met kalkverf. De muur zal zacht en mat aanvoelen. Wanneer je gebruik maakt van degelijke kalkverf zal de muur bovendien geen sporen nalaten wanneer je er tegen staat met kledij of gewoon over wrijft.

Een ander voordeel van kalkverf tegenover andere verven is dat de kalkverven mee krimpen of uitzetten samen met de muur. Latexverf zal hier gewoon scheuren. De kleur van kalkverven wordt ook naarmate van tijd warmer en zachter. Vandaar dat het een landelijk karakter krijgt wanneer gekozen wordt voor verf met kalk.

Er zijn tal van kleuren te verkrijgen in de serie van kalkverven, ook het klaarmaken van de kalkverf is kinderspel. Er wordt een kleurpigment aan het aanmaakwater toegevoegd, en nadien wordt de het poeder toegevoegd. Samen goed mengen en klaar is de kalkverf.
Indien je dit mengsel met weinig water aanmaakt kunnen verschillende technieken toegepast worden op deze verf met de spatel. Daarom is deze kalkverf ideaal om restauratie van oude gebouwen te doen.