Polyurethaan gietvloer: een industriŽle trend

Polyurethaan gietvloer aanleggen - PU-gietvloeren

Polyurethaan gietvloer aanleggen - PU-gietvloeren

Polyurethaan gietvloer

In het zog van de populariteit van lofts en andere vormen van industriŽle wooninrichting zijn de afgelopen jaren steeds meer interieurstijlen en -materialen uit de industriŽle sector overgewaaid naar de particuliere binnenhuisinrichting. Zo ook op het terrein van de vloerbedekking, waar de polyurethaan gietvloeren zich op korte tijd tot een van de meest bejubelde innovaties op het vlak van synthetische vloerbedekking in de particuliere binnenhuisarchitectuur hebben opgewerkt.
Net zoals pakweg linoleum hebben ook de synthetische gietvloeren hun nut al ruimschoots bewezen in verschillende bedrijfssectoren. Of het nu gaat om kantoorruimten, leslokalen, sportzalen of ziekenhuizen: de kans dat u al meer dan eens
voet op een gietvloer hebt gezet, is groot.

Vooral in de voedings-, gezondheids- en chemische sector hebben deze polyurethaanvloeren hun sporen verdiend. Deze naadloze vloeren zijn namelijk ondoordringbaar en stofvrij en daardoor bijzonder hygiŽnisch. Bovendien zijn synthetische gietvloeren 100 procent waterdicht, bestand tegen chemicaliŽn en zeer makkelijk te onderhouden. Het is dan ook logisch dat ook de niet-industriŽle woningsector zich heeft laten vloeren door deze duurzame en efficiŽnte techniek.

Misschien wel de meest aantrekkelijke eigenschap van deze gietvloer van polyurethaan is volgens architecten het gegeven dat het om een volledig naadloze vloerbedekking gaat. En daarbij gaat het niet alleen om het strakke en moderne esthetische effect. Het is namelijk perfect mogelijk om de vloer in verschillende ruimten te laten doorlopen. U kan met andere woorden probleemloos een gietvloer doortrekken van uw garage doorheen de leefruimte tot in de keuken, waardoor het rustgevende, comfortabele gevoel ontstaat van 'op ťťn vloer te wonen'. Een vloeiender, natuurlijker ťn meer verzorgde overgang tussen verschillende ruimten is moeilijk denkbaar. Bovendien loopt u op deze manier niet het gevaar dat u na verloop van tijd uw benen breekt over opgekrulde randen.
Het egale, onbeperkte dekkingsvermogen beperkt u trouwens geenszins in uw creativiteit en tintenkeuze: de gietvloeren zijn in circa 70 kleuren beschikbaar en er kan zelfs met motieven of andere kleureffecten worden gewerkt. Afhankelijk van het beoogde interieurbeeld kiest u voor een mat of zijdeglanzend oppervlak.

Naast de esthetische spelen natuurlijk ook de praktische eigenschappen een rol. Meer nog dan gelijk welk deel van uw interieur krijgen vloeren nu eenmaal heel wat te verduren. Spelende kinderen, huisdieren die altijd wel hun sporen nalaten, hoge hakken of ordinaire stoelpoten: ze vormen een haast constante bedreiging voor uw woning≠vloeren. Maar ook in dat opzicht laat de polyurethaan gietvloer niet zomaar over zich heen lopen. In tegenstelling tot poreuze vloerbedekkingen is het naadloze, waterdichte oppervlak van een gietvloer zeer eenvoudig te reinigen. Verder kan u enkel profijt halen uit het feit dat uw vloer bestand is tegen chemicaliŽn en zuren. Het risico op onuit≠wisbare vlekken of strepen is met andere woorden nagenoeg nihil, zelfs al zou uw kroost op een onbewaakt moment besluiten om zijn schilderkunsten op uw vloer bot te vieren.

De keuze van een goede vloer of vloerbedekking gaat meestal gepaard met een aanzienlijke investering. Daarbij wordt nogal vlug de redenering gemaakt dat synthetische vloeren aanzienlijk goedkoper zijn maar helaas ook minder sterk dan hun tegenhangers, die vervaardigd zijn uit natuurlijke materialen. Die vlieger gaat echter niet op voor een gietvloer uit polyurethaan. Afgezien van hun erg slijtvaste en duurzame eigenschappen is het onmiskenbaar zo dat gietvloeren de levensduur van uw woning helpen verlengen. De elastische polyurethaan gietvloer wordt immers in verschillende lagen aangebracht op de woningbodem.

Dit proces neemt gemiddeld een viertal werkdagen in beslag tijdens dewelke bij voorkeur geen andere werkzaamheden in de betrokken ruimte mogen plaatsvinden. Dit werk loont zeker de moeite. Meer bepaald bij nieuwbouwwoningen vangt de elastische vloerlaag eventuele bodemscheurtjes probleemloos op. Sterker nog: diezelfde elastische eigenschap voorkomt dat de ondergrond nog verder kan scheuren. Kortom, een polyurethaan gietvloer is een vloer waarop u kan bouwen.

De duurzaamheid van een polyurethaan gietvloer:

 • Vochtbestendig: 8/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 6/10
 • Slijtvastheid: 7/10
 • Thermische belasting: 8/10

Pluspunten van een gietvloer uit polyurethaan:

 • hygiŽnisch
 • duurzaam
 • volledig naadloos
 • waterdicht
 • blijvend elastisch
 • bijzonder slijtvast
 • gemakkelijk te onderhouden
 • leverbaar in bijzonder veel kleuren, zowel mat als glanzend
 • bestand tegen chemicaliŽn, zuren en oplosmiddelen

Minpunten van polyurethaan vloeren:

 • Moeilijk te combineren met een klassiek interieur
 • Slipgevaar bij vochtplekken
 • Arbeidsintensief om aan te leggen (ca 4 dagen)