Voorziening van elektriciteit

Voorziening van elektriciteit

Voorziening van elektriciteit

Voorziening van elektriciteit

Vooruit kijken en plannen maken. Dat is het belangrijkste bij het uitvoeren van technische hoogstandjes, zoals het aanleggen van elektrische bedrading, luchtverwarmingskanalen of rookgasafvoeren.En soms zul je daarvoor zelfs een vakman nodig hebben.

Voorschriften
Elektriciteitsvoorschriften worden hoofdzakelijk vastgesteld door het energiebedrijf en zijn tevens ondergebracht in NEN 1010. Ook de KEMA vaardigt voorschriften uit met betrekking tot elektrische toestellen. Ze dragen in dat geval het NL-teken of een Europees logo.

Veiligheid
Voor het zelf knutselen aan elektrische installaties geldt één gouden regel: veiligheid voor alles.
Gelukkig zijn de meeste installaties volkomen veilig dankzij strenge wettelijke voorschriften, maar dan nog. Kleine kinderen storen zich niet aan regels als ze een interessant stopcontact ontdekken waar precies hun vingertjes in passen. Ook per ongeluk losliggende of kapotte snoeren, defecte apparaten of ondeugdelijke stekkers kunnen levensgevaarlijk zijn.
Elk jaar weer gebeuren er dodelijk ongelukken. Natuurlijk zijn ze niet honderd procent te voorkomen. Maar je kunt de kansen wel verkleinen. Voorbeeld: zorg, voor je gaat klussen, dat je
beschikt over een tekening met het juiste leiding-beloop in huis. Bestaat die niet, schaf dan een apparaat aan dat leidingen kan opsporen. Want stel je voor dat je een gaatje in het stucwerk boort om een schilderij op te hangen en je stuit op een onzichtbare elektriciteitsleiding!

Richtlijnen
Enkele richtlijnen met betrekking tot werkzaamheden aan het elektrisch net:

  • werk met goedgeïsoleerd gereedschap en deugdelijk materiaal (met KEMA-keur);
  • schakel altijd de groep waaraan je werkt uit. Zo kan niemand je per ongeluk onder stroom zetten. Zet bij twijfel de hoofdschakelaar op nul;
  • bedrading heeft een kleurcode. Gebruik deze altijd;
  • maak gebruik van een spanningzoeker, zodat je zeker weet dat de stroom werkelijk is afgesloten;
  • werkschoenen met rubber zolen zijn ideaal tijdens het klussen aan het elektriciteitsnet;
  • in natte ruimten als bad, douche en keuken gelden speciale voorschriften;
  • realiseer je steeds dat bij twijfel de vakman hulp kan bieden.