Gebruik van een zonneboiler

Gebruik van een zonneboiler

Gebruik van een zonneboiler

Zonneboiler

De zon gaat voor niets op. Waarom zou je geen gebruik maken van deze overvloed aan gratis energie? Diverse experimenten hebben uiteindelijk geresulteerd in de zonneboiler. Het systeem functioneert niet alleen wanneer de zon schijnt. Ook wanneer het enigszins bewolkt is wordt de straling in warmte omgezet. Het belangrijkste onderdeel van de installatie is de zonnecollector, die zonnewarmte verzamelt. De collector bestaat uit een zwarte - aan de onderkant geīsoleerde - plaat, afgedekt met glas. Daardoorheen stroomt water dat door de zon wordt verhit. Dit water stroomt naar een opslagvat en geeft zijn warmte door middel van een warmtewisselaar af aan het leidingwater, dat vervolgens door een combiketel of geiser wordt naverwarmd. Dit is de zogenaamde 'standaardboiler'. De cv-zonneboiler heeft een extra warmtewisselaar die is aangesloten op de cv-ketel. De verwarming profiteert zo ook van de zonnewarmte. De compacte boiler heeft geen apart voorraadvat nodig; het leidingwater wordt direct door de collector verwarmd, die tevens voorraadvat is. De zonneboiler-combi is een cv-zonneboiler, waarin voorraadvat en cv-brander geīntegreerd zijn.

Zelf zonlicht verzamelen
Fabrikanten van zonne-energiesystemen leveren complete apparatuur die je zelf op het dak en de zolder kunt installeren. Hiervoor heb je wel hulp nodig van de fabrikant en er moeten bouwkundige voorzieningen getroffen worden, zoals een gat in het dak. Maar er zijn ook systemen waarbij geen dakdoorbreking nodig is en waarbij de apparatuur 'los' op het platte dak geplaatst kan worden.
Om zoveel mogelijk direct zonlicht te vangen, moel de collector op de baan van de zon gericht worden. Het voorraadvat kun je het beste zo dicht mogelijk bij de collector plaatsen. De plek moet bereikbaar zijn voor eventueel onderhoud.

De bijverwarming
Een zonneboiler is in staat een buffervoorraad water op te warmen. De temperatuur van het vat wordt bepaald door de hoeveelheid zonne-energie die de collector de uren daarvoor heeft opgevangen, én door de hoeveelheid water die aan het vat is onttrokken. Dit heeft tot gevolg dat de temperatuur in het vat schommelt tussen de 10° en de 90°C. Meestal wil je echter een constante kraan-watertemperatuur van 60°C. Dat betekent dat het water uit het voorraadvat moet worden naverwarmd. Een zonneboiler is dan ook altijd op één of andere manier aangesloten op de cv(combi)-ketel.

Groene stroom
Minder energie gebruiken betekent minder betalen en minder belasting voor het milieu. Nog een stap verder is het gebruik van 'groene' stroom. Deze energie wordt, zonder het milieu te belasten, opgewekt door middel van windmolens, zonnecellen, biomassa en aardwarmte. Tegenwoordig bieden veel energiebedrijven de mogelijkheid om voor deze groene stroom te kiezen.