Meterkast van elektriciteit

Meterkast van elektriciteit

Meterkast van elektriciteit

Meterkast van elektriciteit

Of je het nu leuk kan vinden of niet, we moeten betalen voor de elektriciteit. De meterkast zal dat verbruik gaan registreren. Af en toe komt de meteropnemer dan kijken hoeveel het verbruik is, waarop dan ook een afbetaling voor zal komen. De meterkast bevat tegenwoordig niet meer alleen de elektriciteitsmeter, maar ook de meters van gas en water. Volgens de voorschriften moet de kast zich in de buurt van de voordeur bevinden (binnen 3 meter) zodat de meter-opnemer niet het hele huis door hoeft. Ook gelden er bepaalde afmetingen voor de meterkast.
Hoe ziet de meterkast er eigenlijk van binnen uit? Naast de elektriciteitsmeter bevindt zich de hoofdschakelaar, waarmee de gehele elektrische installatie in één keer is uit te schakelen. Van de hoofd‑
schakelaar loopt de leiding naar de groepenkast: te herkennen aan de zekeringhouders met daarboven ieder zijn eigen schakelaar.
Omdat er vroeger relatief weinig elektriciteit werd verbruikt, waren woonhuizen uitgerust met één groep en dus met één zekering. Tegenwoordig wordt er veel meer elektriciteit verbruikt en hebben huizen een aparte groep voor de wasmachine en de vaatwasser, een aparte groep voor eventuele buiten-aansluitingen, en een groep per ruimte of deel van het huis.
Meer groepen in de meterkast heeft als voordeel dat bij reparatie niet de hele installatie hoeft te worden uitgeschakeld, maar slechts één van de groepen. In bestaande gevallen is elke groep beveiligd tegen kortsluiting of overbelasting door middel van een smeltveiligheid; de zekering (meestal de 'stop' genoemd). Aan de zekering of stop kun je zien welke belasting de groep kan verdragen. Er zijn stoppen van 6, 10 of 16 ampère (respectievelijk groen, rood en grijs). Een ander verschil tussen de stoppen is de dikte van de pen. De diameter van deze pen wordt groter naarmate de stop zwaarder wordt. In de moderne meterkast zijn de smeltzekeringen vervangen door zogenaamde zekering-automaten, die de stroom automatisch onderbreken bij overbelasting van een groep. Door het omzetten van een knop schakel je, na het verhelpen van het euvel, de stroom weer in.
Alle nieuw aan te leggen meterkasten worden verplicht met een aardlekschakelaar uitgerust. Dit is een extra beveiliging van de elektrische installatie. Om te controleren of de aardlekschakelaar nog goed functioneert, is er een knopje aangebracht waarmee je een stroomlek kunt imiteren. De aardlekschakelaar hoort hierop te reageren. Tegenwoordig is de meterkast uitgerust met automatische stoppen. Dat heeft als voordeel dat je geen gewone stoppen meer hoeft aan te schaffen. Bij overbelasting of kortsluiting springt een knopje op de zekering in de uit-stand en wordt de groep uitgeschakeld. Nadat je de oorzaak van het doorslaan van de stop hebt verholpen, druk je de knop weer in.