Elektriciteitstakken met centraaldozen

Elektriciteitstakken met centraaldozen

Elektriciteitstakken met centraaldozen

Elektriciteitstakken centraaldozen

Centraaldozen zijn een gemakkelijke manier van elektriciteitspunten verdelen. Vroeger werden er meerdere verdeelpunten in een kamer gehangen. Nu kan dit mooi weggestoken worden in 1 centraaldoos. Nieuwbouwhuizen hebben een zogenaamd centraaldozensysteem. Bij dit systeem gaat de leiding van de groepenkast naar een grote centraaldoos. Elk vertrek heeft een centraaldoos die zich meestal in het plafond bevindt op de plaats waar de draden voor de aansluiting van de plafondlamp zichtbaar zijn. Vanuit de centraaldoos gaan allerlei leidingen naar stopcontacten en schakelaars in de kamer. Voordeel van dit systeem is dat zowel het begin-als het eindpunt van een leiding altijd bereikbaar is. Het beginpunt is bijvoorbeeld een centraaldoos, het eindpunt een stopcontact in de muur. De elektriciteitsdraden tussen deze twee punten lopen zonder verbinding of las. Een ander voordeel is dat vanuit de centrale doos eenvoudig een extra vast lichtpunt kan worden aangelegd. De centraaldoos is een ruime lasdoos met de mogelijkheid tot het aansluiten van meerdere buizen.

het voordeel bij het gebruiken van een centraaldoos is dat er geen lasdozen meer zichtbaar zijn, wat toch een opmerkelijke verbetering is buiten vroeger. Een bijkomend nadeel hiervan is dat er meestal wat meer kabel moet worden gelegd om de elektriciteitsvoorziening rond te krijgen in huis.
Een centraaldoos heeft ook een gestandaardiseerde afmeting. Deksels van centraaldozen kunnen met twee M4-bouten gemonteerd worden op een afstand van 80 mm. De armatuur moet wel degelijk dezelfde maatvoering hebben om op haar doos gemonteerd te kunnen worden.