Centraal stofzuigersysteem – stofzuigen zonder stofzuiger

Centraal stofzuigersysteem – stofzuigen zonder stofzuiger

Centraal stofzuigersysteem – stofzuigen zonder stofzuiger

Centraal stofzuigersysteem

Sinds enkele jaren nieuw op de markt is het centraal stofzuigersysteem. Met deze methode kan je eenvoudig stofzuigen, zonder de stofzuiger mee te moeten sjouwen.

Het maakt bovendien veel minder lawaai en minstens even gebruiksvriendelijk of de gewone variant van de stofzuiger.

Een bijkomstig voordeel is dat je geen stofzuigzakken hoeft te kopen, want alles wordt opgevangen door de stofzuigunit. Ook de kostprijs van een centraal stofzuigersysteem valt reuze goed mee. Men geeft richtprijzen mee van 1200 tot 3000 euro.

Indien gewest kan het centraal stofzuigersysteem ook zelf geplaatst worden. Veel high-tech komt hier tenslotte niet bij kijken.
De aankoop van een centraal stofzuigersysteem bestaat uit een motor (met bijhorende opvakbak), inlaat- en monteerplaten, buizen (antistatisch!), snoeren, koppelingen en een flexibele zuigslang, welke te vergelijken is met de slang aan een klassieke stofzuiger.

Ook op deze slang kunnen allerhande stofzuigstukken worden gemonteerd, opnieuw te vergelijken met de klassieke stofzuiger.
Bovendien wordt op het systeem vaak 10 jaar garantie gegeven, probeer dat maar eens te vragen aan een verkoper van gewone stofzuigers…
Het voordeel van het systeem kwam eerder al aan bod: u hoeft geen zware stofzuiger mee te nemen doorheen het hele huis. De slang kunt u inpluggen in de muur. Dit is dus een echt lichtgewicht stofzuiger.

Eenvoudig voorgesteld is het centraal stofzuigersysteem een zuigmotor die op 1 plaats in het huis staat (bijvoorbeeld garage of berging). Van daaruit vertrekt een buizensysteem naar alle plaatsen in huis. De buizen die hiervoor gebruikt worden moeten wel antistatisch zijn, want door de zuigkracht kan statische elektriciteit voorkomen op gewone pvc-buizen.
In iedere kamer krijg je dan een mogelijkheid om de zuigslang aan te sluiten. Wanneer de centrale motor dan begint te zuigen zal alle lucht gezogen worden uit het gat welk open staat (namelijk de verbinding van jouw zuigslang). Op die manier is stofzuigen wel erg eenvoudig!