Kanalen voor afvoer

Kanalen voor afvoer, afvoerkanaal lucht, rookgasafvoerkanaal, voorzieningen voor afvoerkanalen

Kanalen voor afvoer, afvoerkanaal lucht, rookgasafvoerkanaal, voorzieningen voor afvoerkanalen

Kanalen voor afvoer

Alvorens het bouwen is het interessant te denken welke afvoerkanalen er zullen gebruikt worden. Heb je ergens een kachel? dan zullen de rookgassen ongetwijfeld ergens naar het dak moeten gestoken worden, ook ventilatie en luchtkanalen moeten voorzien worden.

Kanalen voor luchtverwarming
Om het systeem van luchtverwarming goed te laten functioneren, moeten er ventilatiekanalen in huis aanwezig zijn. Deze bestaan onder andere uit: stijgleidingen om de warme lucht naar de bovengelegen kamers te geleiden en retourkanalen om de afgekoelde lucht terug te voeren naar de luchtverwarmer. Omdat de kanalen niet bepaald fraai zijn, kun je ze het beste zo onzichtbaar mogelijk weg werken.
Vroeger werd zo'n kanalensysteem (grotendeels) gemetseld. In oudere woningen kun je dat nog zien. Tegenwoordig zijn de kanalen vervaardigd van gegalvaniseerd staalplaat of van glasvezelplaten. Maar ook hiervoor moet een goede plek in huis gezocht worden zodat ze uit het zicht blijven. De installateur kan advies geven.
Een kruipruimte is natuurlijk ideaal om de kanalen op de beganegrond te verstoppen. Stijg- en retourkanalen naar en van de verdieping kunnen het makkelijkst weggewerkt worden in of naast een ingebouwde kast. Is er geen kruipruimte, dan wordt het lastig. Je zou dan kunnen denken aan een schijnwandj e of aan een kastenwand om ze achter te verbergen. Zijn die niet aanwezig, dan zou je ook een speciale kast kunnen plaatsen. Daarin kunnen dan meteen de andere (aan- en afvoer)leidingen aan het oog worden onttrokken.

Rookgasafvoer
De schoorsteen is er om alle gasvormige verbrandingsproducten in huis af te voeren. Deze zijn niet alleen afkomstig van gasgestookte toestellen, maar ook van olie-, hout- en kolenkachels, en open haarden. Om de schadelijke gassen te kunnen afvoeren moet een kanaal 'trekken'. Daarvoor moet het over de volle lengte luchtdicht zijn, gladde wanden hebben, onbrandbaar en goedgeïsoleerd zijn. De gassen mogen namelijk niet de kans krijgen om af te koelen en zwaarder te worden, want dan zakken ze terug naar beneden. Om de trek te bevorderen, zijn speciale schoorsteenkappen beschikbaar.
Tot voor kort bestonden schoorstenen nog uit gemetselde kanalen. Bovendaks werden de wanden dan als spouwmuur uitgevoerd. Het omvangrijke kanaal werd door het dak en de houten vloeren geleid door middel van raveelconstructies (zie hoofdstuk 3, Dakdoorbrekingen). Tegenwoordig worden er minder omvangrijke geprefabriceerde schoorsteenelementen toegepast.