Zelf Balterio laminaat leggen

Zelf laminaat leggen: balterio laminaat

Zelf laminaat leggen: balterio laminaat

Laminaat leggen

Snel en eenvoudig een laminaatvloer leggen, een eigen sfeer creeŽren en jarenlang genieten van een comfortabel interieur. Met balterio lukt dat perfect ! Balterio laminaat is altijd voorzien van een eenvoudige lijmloze klikverbinding. In de legwijzer zie je welke type balterioklikverbinding bij jouw type laminaat gebruikt is.

Naast de laminaat, een ondervloer en een legsetje, slechts een zaag, hamer, winkelhaak en potlood nodig om de complete klus te klaren.
Voor je begint met laminaat te leggen is het verstandig om de laminaat in de kamer te leggen waar je de laminaat zult leggen. Door te aclymatiseren zullen de laminaatplanken niet zoveel meer kunnen uizetten na het leggen, waardoor er eventuele stukken omhoog zullen komen.

Indien de ondergrond mooi, effen en proper is volstaat een dampdichte alufoam als basisisolatie van het laminaat. Rol de isolatie uit en snij ze aan de zijkanten van de muren op maat. Leg de verschillende lengtes isolatie naast elkaar en plak ze vast met aluminiumtape. Sommige isolatierollen zijn aan de ene kant voorzien met een kleefstrip zodat je zelf geen tape hoeft te gebruiken.

Om een goed resultaat te krijgen is het raadzaam om verschillende pakken balterio laminaat open te doen en willekeurig planken uit verschillende pakken te nemen. Zo bekom je de beste schakering in het algemeen.

Balterio laminaat leggen

Begin in een hoek van de kamer en leg de strook met de uitstekende zijde richting de wand. Plaats de afstandhouders tussen de muur en de eerste strook laminaat, zodat de vloer kan uitzetten en dus altijd een vlak en gesloten geheel vormt.

Meet de lengte van de laatste strook zorgvuldig op en teken dat recht af. Hou er rekening mee dat ook aan de zijkant 1 cm ruimte moet blijven om uitzetting van de laminaat te kunnen voorzien. Zaag het laatste stuk op maat en rond de eerste volledige baan laminaat af.
De tweede strook begin je met het reststuk dat je op het einde van de eerste baan hebt afgezaagd. Let erop dat dit stuk minimaal 30 cm is.
Leg de lange zijde in de eerste baan en tik de kopse kanten voorzichtig in elkaar.

Laminaat leggen doe je het best in de lengterichting van de kamer. Zo oogt de kamer groter en zal je altijd het mooiste eindresultaat behalen.
Door het handige kliksysteem kan je op die manier heel wat vierkante meters laminaat vloer leggen in korte tijd.

Wanneer je obstakels hebt zoals verwarmingsbuizen zaag je eerste de laminaatlat op maat, en nadien teken je de uitparing voor de buizen af. Voor het afwerken van die stukjes gebruik je het best een decoupeerzaagje. Kies voor rechte of ronde uitsparingen. Als afwerking rond de buizen kan een rozet gebruikt worden.
Voor het afwerken van de laminaatvloer zijn er tal van plinten beschikbaar van Balterio.

Een laminaatvloer is een veelzijdige vloer, eenvoudig en snel te leggen, onderhoudsvriendelijk en zeer comfortabel.

Meer info over Balterio laminiaat vind je op Balterio